Generic selectors
Iba presné výrazy
Hľadaj v názve
Hľadaj v obsahu
V článkoch
v produktoch
0,00 
0
0
Subtotal: 0,00 
No products in the cart.

Burčiak

Mnohí z vás ste sa s ním už stretli a ochutnali ho. Viete, čo je vlastne burčiak? Ide o rozkvasený hroznový mušt, ktorý obsahuje 4 – 6 % alkoholu. Ten ozajstný sa môže predávať na Slovensku vyrobený iba z hrozna, ktoré pochádza zo slovenských vinohradníckych oblastí, v dátumovom rozmedzí od 15. augusta do 31. decembra v aktuálnom roku. Na jeho výrobu sa najčastejšie používa hrozno odrôd Iršai Oliver, Muller Thurgau a Veltlínske červené skoré, u modrých odrôd je to hlavne Modrý Portugal, prípadne Svätovavrinecké. Ten poctivý, ozajstný má spravidla krémovo bielu až nažltlú farbu, jemne perlí, je samozrejme kalný a vonia za hroznom s jemnou vôňou kvasiniek. Ak uvidíte nahnedlú farbu s divnou vôňou, respektíve veľmi sladký – tak takémuto nápoju sa oblúkom vyhnite! Burčiak obsahuje okrem cukru, ktorý pochádza z hrozna, veľké množstvo vitamínov, minerálnych látok a stopových prvkov. Avšak POZOR, vzhľadom na prítomnosť kvasiniek môže pôsobiť laxatívne a vzhľadom na pomerne vysokú hladinu cukru nie je vhodný pre diabetikov! Tí, ktorí si ho chcete dopriať, vyberajte pozorne – spoľahnite sa na overených predajcov. Tiež jedno doporučenie, ak ste ho nevypili celý, fľašu s burčiakom dajte do chladničky, uzáver však úplne nezatiahnite – vzhľadom na kvasný proces by vám mohol spraviť v chladničke neplechu. Je teda potrebné nechať kysličník uhličitý pomaly unikať. Na zdravie!

Ďalšie články

Zostaňme v kontakte

Nenechajte si ujsť naše novinky, zľavy, termíny ochutnávok a iných akcií. 

Chystáte sa vstúpiť na stránku s predajom alkoholu

Prehlasujem, že mám viac ako

18 rokov