Uzimené počasie a nás spravidla „vyženie“ do centier našich miest , ktoré organizujú rôzne trhy so širokou ponukou gastronomických špecialít – veľakrát priemernej až podpriemernej kvality – česť výnimkám !
Hlavne v posledných rokoch už to nie je iba „zlatá baňa“ pre podnikavcov, ale veľakrát tam nájdete skutočne veľmi kvalitné produkty vrátane vareného vína a iných teplých alkoholických nápojov.
My sa budeme venovať varenému vínu a skúsime Vám doporučiť, ako si vybrať také, z akého vám na druhý deň nebude „pukať“ hlava a žalúdok nebude obrátený naopak :
- Skontrolujte si, aký vinár je uvedený na propagačnej tabuľke predajcu, teda od ktorého vinára víno ponúkajú
- Popýtajte sa predajcu, aké víno prevaril / zohrial. Ak nemá „ani šajnu“, tak preč odtiaľ
- Všímajte si, aká je hygiena na stánku. Čisté varné nádoby, pripravené poháre, primeraná teplota vína
- Popýtajte si na ochutnanie malý dúšok. Tí „kvalitní“ predajcovia s tým nebudú mať problém
- Presladené víno je indikátorom toho, že sa niečo v ňom zakrýva
- Ak máte pocit, že tam cítite tvrdý alkohol, dá sa spoľahlivo zaregistrovať pri nadýchnutí teplého nápoja ešte pred prvým dúškom. Tomu sa oblúkom vyhnite !
- Pozor na zakalené víno. Večer je to problém skontrolovať, ale ak si všimnite zákal, spýtajte sa, aké ingrediencie dodali do vína. Ak je tam muškátový oriešok, príp.badián (tie vína nezakalia), problém môže robiť škorica, ale popýtajte sa na ňu
- Veľa vinárov v súčasnosti už dodáva „predpripravené / namiešané“ víno už aj s ingredienciami. Predajcovia ich už iba zohrejú a ponúkajú
Tak a teraz už iba NAZDRAVIE a ŠŤASTNÚ RUKU pri výbere ! 🙂