Na túto tému bolo napísaných veľa článkov a prebehlo ešte viac diskusií. Každá z diskutujúcich strán má svoju pravdu. Je však potrebné vedieť, že korok ako „klasický uzáver“ sa používa od 17.storočia a má nespochybniteľný význam predovšetkým u vín, ktoré sú určené na dlhodobé skladovanie, respektíve je potrebné, aby počas procesu zrenia vo fľaši „dýchali“.
Skrutkový uzáver na fľaše s vínom sa objavuje začiatkom 60. rokov minulého storočia, odkedy sa toho veľa zmenilo. Nielen technológia výroby, použité materiály a výplne uzáverov, ale aj akceptovanie trhom. To čo bolo na začiatku nepredstaviteľné, je v súčasnosti štandard. V niektorých krajinách (Austrália, Nový Zéland) je viac ako 90 % vín uzatvorených skrutkovým uzáverom, medzi nimi aj špičkové vína vyššej cenovej kategórie.
Pýtate sa prečo? Dôvodov je viacero: od praktickosti (pohodlné otváranie a spätné uzatváranie fliaš), cez finančnú nenáročnosť výroby až po zabezpečenie kvality vína uzatvoreného vo fľaši. Nie je totiž tajomstvom, že najväčším problémom korkových uzáverov je tzv. korková pachuť vo víne, ktorá vzniká spravidla na základe nekvalitného korku. Ide o komplikovanú tému, ktorá by si zaslúžila samostatný článok. Výhrady zástancov korkov, že skrutkový uzáver neumožní vínu dýchať, taktiež stratil svoje opodstatnenie, v súčasnosti už totiž existujú skrutkové uzávery, ktoré to umožňujú.
Milovníci vína, nebojte sa, skrutkový uzáver neznamená automaticky lacné, nekvalitné víno. Poraďte sa so someliérom, ktorý vás určite nasmeruje. 🙂