Vianoce patria k sviatkom, na ktoré sa snáď všetci tešíme, sú akýmsi ostrovom pokoja, lásky a porozumenia medzi ľuďmi. Viem, že aktuálna situácia nám veľa radosti neprináša, chcem však veriť, že napriek ťažkej dobe, rozdielnej situácii v rodinách po Slovensku, kedy budú mnohým z nás chýbať pri štedrovečernom stole blízki, ktorých stratili, si nájdeme priestor na to ľudské, čo v nás ostalo. Nedajme sa odradiť „blbou“ náladou a ostaňme ľudskými bytosťami, nech je naša filozofia na prežitie akákoľvek.
Na spríjemnenie vianočných chvíľ mnohí z vás preferujú elegantný, k filozofovaniu nabádajúci a hedonizmom popretkávaný nápoj, ktorý si vychutnávali naši predkovia už pred tisícročiami. Jeho staroveké podoby a chute si nevieme predstaviť, čo však s určitosťou vieme je to, že víno sa objavovalo na tabuli veľkých panovníkov už v dávnoveku. Šlo o nápoj, ako by sme podľa dnešnej terminológie označili, pre high society a až postupne sa dostával na stoly bežných ľudí. Neskôr si ho prisvojila cirkev, čo je logické nielen kvôli liturgickým potrebám, ale aj kvôli tomu, že starostlivosť o vinič a spôsob výroby vína musel byť zabezpečený spoľahlivým spôsobom a sofistikovane, čo v časoch dávno minulých boli schopní zabezpečiť skutočne iba mnísi. Detaily o vlastníctve pôdy vynechám. 🙂
V súčasnosti máme veľkú výhodu – ponuka vín je tak široká, že je veľmi jednoduché si vybrať. Čím by sme sa však mali riadiť pri výbere vína na vianočný stôl? Aké sú základné pravidlá, ktoré by sme mali dodržať, aby sme sa nepopálili? Je ich niekoľko a ja vám ich uvediem podľa poradia, ktorým by ste mali postupovať:
- Spýtajme sa kuchárskeho majstra, ktorý bude pripravovať menu, aké prekvapenie pre nás chystá. Tu je potrebné ísť do detailov, potrebujeme totiž vedieť, aké druhy mäsa sa objavia na vianočnom stole
- Pozrime sa do vlastnej peňaženky a stanovme si cenu, za ktorú si chceme víno nakúpiť
- Spomeňme si na to, čo sme naposledy chutnali a vyhovovalo nám
- Ak nemáme priateľa na telefóne, ktorý nám vie poradiť, obráťme na odbornú predajňu / vinotéku
- Vo väčšine slovenských domácností je dlhoročnou stálicou ryba, tu ale pozor! Už to nie je iba obligátny kapor, ale aj omnoho exotickejšie druhy rýb, ktoré si vyžadujú iný druh párovania s vínom. To, že budú prevládať predovšetkým biele vína je jasné, ale ich výber je tak veľký, že trafiť sa je celkom rébus. K tomu je potrebné prirátať ešte prílohu, niekto si dá iba grilovanú zeleninu, niekto opekané zemiaky a klasici nedopustia na zemiakový šalát – aj toto sú pri výbere vína dôležité informácie.
Preto to zjednoduším do nasledovných odporúčaní:
- Grilovaná ryba na masle, oleji , grilovaná zelenina, resp. varene ľahké zemiaky: rízling rýnsky, rízling vlašský, veltlínske zelené, müller thurgau (všetko suché vína).
- Vyprážaná ryba, prípadne ryba pripravovaná v ťažšej smotanovej omáčke, zemiakový šalát s majonézou: rulandské šedé, devín, chardonnay, rízling rýnsky polosuchý.
- Sumec, iné mastné ryby, tuniak: barikové chardonnay, ťažší ruland šedý, k tuniakovi je vhodné aj ľahšie červené víno.
Z našej ponuky:
https://felixwines.sk/product/balik-fitness-ryba/
https://felixwines.sk/product/balik-ryba-nasa-klasicka/
Nezabudnite na dôležitý moment, keď si už víno vyberiete, nikdy nekupujte iba jednu fľašu, určite aspoň dve z jedného druhu. Ak vám totiž zachutí a tú prvú vypijete, tak vás partner nepochváli, že ste nemysleli na zadné vrátka. 🙂
A ešte veľmi dôležitá poznámka na záver. Každá dobrá večera sa končí dobrým digestívnym nápojom, ktorý máme na Slovensku skvelý – putňový výber z Tokaja. Podľa vlastného uváženia máte na výber od 3 do 6-tich putní, ktorými potešíte nielen svoje zmysly, ale aj našich vinárov. 🙂
Krásne Vianoce!